fbpx

Z jedálnička bežca #5

 

Špenátovo-pohánkové halušky
Dnes to budú špenátovo-pohánkové halušky

Ahojte  behúni,

mám tu pre Vás už piate pokračovanie bežeckej jedálničkovej stredy. 🙂

Dnes to bude znova recept zo série mojej večere – posledného a zároveň pre mňa „najťažšieho“ jedla dňa, aby som cez deň mala žalúdok ľahučký a mohla tak kedykoľvek ísť behať. Pripravoval ho šéfkuchár Petrík, ja som tentoraz len trochu dopomáhala, fotila a umývala riad. 😀 Tejto večeri u nás predchádzal veľmi pekný beh (cca 33 km a 2000 m↑) v rámci viac turistickej ako bežeckej, no zato super akcie – Inovecký „maratón“ pri Trenčíne, kde cieľom bolo vyjsť na vrchol Inovca 3 x za sebou vždy z inej strany.  Nech sa páči, foto. 😀

Inovecký "maratón" 2015
Inovecký „maratón“ 2015

Po skončení sme doma v rámci neskoršieho obeda zhltli variáciu na Pohánkovú „jogobellu“, v ktorej recepte sa dozviete, prečo je pohánka taká fajn a výživná potravina. Po nej spokojní sme si večer navarili ešte mňamózne Špenátovo-pohánkové halušky, na ktoré sa o chvíľku dozviete postup. Nuž, v tento deň a zrejme aj kvôli danému výkonu sme mali záhadne veľkú chuť na pohánku.  K haluškám nesmel chýbať ani zeleninový šalátos. Tak poďme na receptík.

Čo potrebujeme na tieto chutné fantastické halušky?

Množstvo surovín v tomto recepte by zvyčajne vystačilo pre bežnú 8-člennú rodinu alebo pre dvoch Janurkovcov – no priznám sa, že tentoraz Petrík od oka zarobil ozaj bomba porciu, takže nám aj ostalo, pre nejaké to polo-Janurča. Aspoň si vycibríme odhad. 🙂 Tak si nasledujúcu porciu zhruba podeľte osmičkou a vynásobte počtom hladošov.

Potrebné prísady
Potrebné prísady

– 800 g pohánky (svetlý druh lúpaný mechanicky)

– 1 kg zemiakov

– 2 balenia mrazeného špenátu (900 g)

– soľ

– extra super virgin olivový olej

Postup: poradie a časy sú volené tak, aby to šlo plynulo a bez prestojov 🙂

Niekoľko hodín vopred (kľudne aj deň pred) vyberieme špenát z mrazničky a necháme ho roztopiť.

Cca hodinu pred plánovaným podávaním dáme do veľkého hrnca variť vodu. Oškrabeme zemiaky, časť z nich nakrájame na kocky a dáme do menšieho hrnca variť (prípadne do parného hrnca pariť). Zvyšok zemiakov rozmixujeme v mixéri alebo najemno postrúhame na strúhadle. Do vzniknutej zmesi pridáme trošku (ideálne himalájskej) soli podľa chuti a postupne primiešavame pohánkovú múku – buď priamo kúpenú alebo doma v mixéri rozmixovanú z celých suchých pohánkových zŕn. Kúpnu pohánkovú múku nájdete napr. v Tescu, ale výrazne viac sa oplatí mixnúť ju z celku – z hľadiska živín aj financií. Pridávame ju po častiach, pokiaľ nevznikne polotuhé cesto.

Haluškové cesto z pohánkovej múky a rozmixovaných surových zemiakov
Haluškové cesto z pohánkovej múky a rozmixovaných surových zemiakov + soľ

Medzitým nám pravdepodobne začala vrieť voda vo veľkom hrnci. Ak nie, tak ešte chvíľu počkáme. Naberieme časť cesta na lopárik a lyžicou hádžeme halušky do vriacej vody (ak v tom nemáte prax, tak prvé budú asi veľmi veľké :D). Alternatívou je urobiť cesto mäkšie (pridáme menej pohánkovej múky do zemiakov) a spraviť to cez haluškár. Petrík osobne túto metódu neuznáva, lebo výsledné halušky sa potom skôr podobajú na kašu a keď on niečo o haluškách povie, tak to platí – nie nadarmo ich kázal variť v detstve povinne každú sobotu, je to pán Haluškoznalec, ktorý skôr jedol halušky ako chodil. 😀 Po nahádzaní necháme povariť pár minút. Ak ste náhodou zvyknutí robiť klasické halušky z pšeničnej múky, nenechajte sa zmiasť. Pšeničné halušky vyplávajú na hladinu až po pár minútach a tým signalizujú, že sú uvarené. Pohánkové idú na povrch prakticky hneď, tak ich tam treba chvíľu nechať.

Hádzanie halušiek si vyžaduje trochu praxe
Hádzanie halušiek si vyžaduje trochu praxe

Keď sú teda hotové, tak ich vhodným náčiním vytiahneme do pripravenej nádoby. Nemusí to byť práve špeciálna drevená varecha na halušky, poslúži aj podberák na knedle, sitko či obracačka k panvici … hocičo deravé. 😀 Do vybratých halušiek primiešame časť špenátu a modlíme sa za silu Pepka Námorníka. Postup s hádzaním alebo „haluškárnikovaním“ halušiek, vyťahovaním a primiešaním špenátu opakujeme, kým sa neminie cesto (množstvo na obrázkoch šlo na 6 krát 😀 ). Medzitým jedným okom sledujeme variace (pariace) sa zemiaky, ak už sú hotové, prihodíme ich do nádoby k haluškám. Dôležité upozornenie! Voda, v ktorej sa varia halušky, veľmi rada vykypí, obzvlášť ak to robíte na elektrickom sporáku, ktorý ma veľkú zotrvačnosť, takže pozor na to. Radšej celý hrniec odložiť bokom z platne, keď začne veľmi bublať.

Vyberanie uvarených halušiek
Vyberanie uvarených halušiek

Ak ste postrehli, špenát sme tam dali len rozmrazený, nie varený. On sa aj tak na haluškách zohreje a chytí prakticky rovnakú chuť ako varený, ale aspoň si zachová viac živín. Ak však chcete, pokojne ho aj povarte, v tomto prípade odporúčam pridať doňho ešte na plátky nakrájaný cesnak (2-3 strúčky), varením špenát od neho chytí vynikajúcu príchuť.

Hotové halušky premiešame so špenátom a varenými zemiačkami
Hotové halušky premiešame so špenátom a varenými zemiačkami

K haluškám sme si pripravili aj jednoduchý, no veľmi chutný zeleninový šalát – 4 veľké paradajky a cca 150g hlávkového šalátu, nadrobno nakrájané a pokvapkané olivovým olejom a citrónovou šťavou.

Jednoduchý zeleninkový šalá
Jednoduchý zeleninkový šalát

No a máme hotovo, môžeme podávať – ideálne v špeci tanieroch na halušky a vychutnáme s drevenými „lipovými lyžkami“ – troška nádychu tradície, veď sme dáka Slovač, no nie? 🙂 My sme ešte na tanieroch pokvapkali halušky olivovým olejom (trošku mi ušla ruka, tak išiel iba na prvé taniere 🙂 ) a posypali sušeným kôprom.

A máme hotovo, špenátovo-pohánkové halušky
A máme hotovo, špenátovo-pohánkové halušky

Samozrejme, s výslednou chuťou sa dá pohrať – napríklad kto máte radi a zvyknete jesť aj údené tofu, tak nakrájané na malé kocky by v týchto haluštenkách tiež nemuselo byť chuťovo zlé. Alebo čokoľvek iné, to už nechám na Vás. 🙂

Výsledné chutné haluškové dielo
Výsledné chutné haluškové dielo

Ak ste zmeškali ostatné receptíky zo série Z jedálnička bežca, nájdete ich TU.

Tak brú chuť a nech Vám to dobre behá! 🙂

Logo Katka@janurky.sk

Komantáre

komentárov