fbpx

Z jedálnička bežca #3

Ahojte bežci,

na svetlo sveta prichádza tretie pokračovanie bežeckej jedálničkovej stredy. 🙂

Legendy a báje, ktoré sa viažu k dnešnému pokrmu

Dnes si odkryjeme tajný mýtický recept, ktorý upadol na stáročia do zabudnutia a vďaka ktorému si ľudia udržiavali večnú mladosť a vitalitu aj bez kúpania sa v krvi nevinných panien. Tak nejako to bolo … alebo aj nie? Ťažko povedať, pretože historici sa v tejto veci nevedia zhodnúť. 🙂 Každopádne ja sa k tomuto receptu veľmi rada a pravidelne vraciam, lebo chuťovo i výživovo je to poriadna delikateska, ktorá ma fantasticky na mnoho hodín zasýti – pripravujem si ju najmä po behu (alebo inom výraznejšom fyzickom výkone), čiže väčšinou na obed alebo večeru.

Tentokrát som si na tomto jedle pochutnala vo forme obedu počas regeneračného dňa, po skvelom bežeckom preteku s parametrami 24 km a 830 m↑  – Behu cez Hubalovú v Malých Karpatoch.

Odkrývame dnešný tajný recept
Odkrývame dnešný tajný recept

A čo to teda je?                                                                                        

Moja obľúbená Pohánková „jogobella“ – s extra veľkými kúskami ovocia 🙂 … Na Janurkách som už síce na túto obilninovú kašu raz recept robila, ale s inými ingredienciami a musím povedať, že túto dnešnú variantu mám ešte radšej, takže nech sa páči. 🙂

Pohánka je chutná, zdravá a prirodzene bezlepková obilnina – dôležitá najmä pre svoj vysoký obsah vitamínu P (rutínu), ktorý je vynikajúci pre našu cievnu sústavu, napr. pri cievnych ochoreniach, vysokom krvnom tlaku a mnohých iných ťažkostiach . Utesňuje steny ciev, pomáha pri rôznych druhoch krvácania (napr. zranenie, krvácanie z nosa, hemeroidy) a pôsobí preventívne a liečivo pri  problémoch so žilami, napr. kŕčových žilách. Pohánka je navyše kaloricky bohatou potravinou, čo po či pred športovými výkononmi značne oceníme a obsahuje aj množstvo vlákniny a minerálov – fosfor, horčík, železo, meď, … Z vitamínov okrem rutínu obsahuje napr. aj B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín), vit. E a C. Obsah bielkovín v pohánke je 12-15% s vyváženou skladbou 18 aminokyselín.

Svetlá pohánka "natural" - je lúpaná mechanicky a naklíči
Svetlá pohánka „natural“ – je lúpaná mechanicky a naklíči

V obchodoch nájdete dve varianty pohánky – svetlej a tmavej. Do tohto receptu potrebujete svetlú „natural“, ktorá je lúpaná mechanicky a dokáže vyklíčiť. Tmavá je lúpaná horúcou parou a teda už nenaklíči, taktiež chuťovo sa hodí viac k slaným jedlám ako k ovociu. Svetlú pohánku zoženiete aj v klasických veľkých reťazcoch alebo potom v zdravých výživách. Mne s Petríkom zatiaľ najlepšie cenovo (cca 1 -1,10 eur) vychádza pohánka z martinskej predajne BioŠujo, balená v 25 kg vreciach, no určite ju zoženiete aj inde.

Mix lesného ovocia - a prečo by sme nešli po jahody aj v zime, keď ich máme v mraziaku
Mix lesného ovocia – a prečo by sme nešli po jahody aj v zime, keď ich máme v mraziaku

Čo potrebujeme na 2 litre objemu dnešnej lakocinky:

(v prepočte je to 4-5 porcií „na koštovku pre návštevu“ alebo ako jedno jedlo pre mňa, tak záleží akí ste jedáci :D)

– mixér

– 24 hodín vopred namočenú pohánku 400g (druh – svetlá lúpaná „natural“)

– 5 zrelých banánov, ideálne aj s bodkami (najväčšia sladkosť, cukornatosť a najlepšia stráviteľnosť, nezrelé žlto-zelené banány v tejto kaši neurobia dobrotu ani chuťovo ani konzistenčne … niekedy ale aj žlté chutia už veľmi sladko, záleží trs od trsu :D)

– 350g balenie mrazenej ovocnej zmesi (čučoriedky, maliny, jahody, ríbezle, …) alebo ak máte zamrazené domáce zo sezóny, tak super!

– citrónová šťava – môžete aj vynechať

Banány si ideálne necháme dozrieť do bodkovaného štádia - tieto mi síce ani po 5 dňoch nezbodkovateli, ale sladučké boli už dosť
Banány si ideálne necháme dozrieť do bodkovaného štádia – tieto mi síce ani po 5 dňoch nezbodkovateli, ale sladučké boli už dosť

Postup velice jednoduchý:

Pohánku zbežným okom prezrieme a preberieme od prípadných kamienkov a iných zákerností (ako šošovicu). 🙂 Prepláchneme a namočíme na cca 24 hodín vopred a pred použítím na ďalší deň ešte 1 x prepláchneme. Dostatočne dlhá doba namočenia pohánky je dôležitá kvôli jej lepšej stráviteľnosti, vhodnejšej kombinácii s ovocím a maximálnemu využitiu živín z nej – pri aktivácii klíčenia dochádza v semienku (i v orechoch) k rôznym chemickým procesom a premenám makronutrientov a vyžadovalo by si to samostatný článok – ktorý zrejme napíšem časom. Ale v krátkosti – oriešky a semienka namáčať, namáčať a namáčať. Pohánku počas tých 24 hodín držíme pri izbovej teplote a mimo veľkého tepla a slnka, aby nám „neskysla“. 🙂

No a keď máme pohánku z predošlého dňa pripravenú, šibneme ju do mixéra. Pridáme dostatok vody na jej rozmixovanie do hladka, podľa typu mixéra zistíte koľko – alebo podľa toho, či chcete kašu hustejšiu alebo redšiu, napr. ako nápoj vo fľaške do práce či na výlet. Pridáme aj banány a rozmrazené lesné ovocíčko, mixing a je to. 🙂

Postup prípravy
Postup prípravy

Nuž a výsledok vyzerá nejako takto. Trochu lesnej zmesi si necháme na dozdobenie na vrch. A dopapáme sa k blaženosti bachorčekov a všetkých chuťových pohárikov.

Pohánková "jogobella"
Pohánková „jogobella“

No keď to tu takto vidím, idem si hneď namočiť pohánku aj na zajtra. 😀

Výsledná sladká báječnosť
Výsledná sladká báječnosť

Ak Vám ušli ostatné časti Z jedálnička bežca a chcete si ich pozrieť, nájdete ich TU.

Tak dobrú chuť a nech Vám to behá! 🙂

Logo Katka@janurky.sk

Komantáre

komentárov