fbpx

Z jedálnička bežca #9

Ahojte,
som tu znova s už 9. receptom z našej série Z jedálnička bežca. 🙂
Bežím si tak po lese ráno nalačno a po nejakom 13-tom kilometri už začínam myslieť aj na jedlo, tak si dávam za hrsť sušených hrozienok. Chvíľku rozjímam nad ich skvelou chuťou a pýtam sa seba v duchu, čo by to chcelo dnes na večeru. Po pár sekundách sa mi urgentne začínajú zbiehať slinky pri predstave jedného z mojich obľúbených jedál z Petríkovej produkcie – „prívarku“ z hrášku a ryže. Prívarky som zvykla mať veľmi rada už v školskej jedálni a chuť na tento konkrétny ma neopúšťa ani počas celého poobedia, a tak vyťahujem z mraziaku zelený hrášok na rozmrazenie, poškuľujem aj po dozretom avokáde na okne, čakám na Petríka a teším sa na spoločné večerné „pochroumáníčko“. 🙂
z jedálnička bežca, kaša
Aké ingrediencie budeme potrebovať?

Na hlavný chod: (pre dvoch veľkých hladošov z rodu Janurovie)

  • 500 g mrazeného hrášku (prípadne aj čerstvého, ak máme)
  • 600 g ryže v suchom stave

z jedálnička bežca

Na doplnenie bokom:

  • Paradajky
  • 1 zrelé avokádo (pod tlakom prstov poddajne mäkké, pod stopkou žlté)

z jedálnička bežca-avokádo

Na omáčku (zeleninový dip):

  • 3-4 stredné mrkvy
  • 1 polievková lyžica panenského olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • Šťava z polky citróna
  • Mletá sladká paprika

z jedálnička-bežca-kaša

Postup:

Hrášok s predstihom vyberieme z mrazničky a necháme ho rozmraziť. Ak zabudneme, tak ho stačí zaliať horúcou vodou. 😀 Rozmrznutý hrášok s dostatkom vody rozmixujeme dohladka v mixéri. Výsledný hráškový mix vylejeme do hrnca a dáme variť. Treba ho občas premiešať, lebo zvykne od spodku trochu prihárať. Keď zmes začne vrieť, nasypeme do nej ryžu a premiešavame ešte častejšie, pretože z ryže vznikajú také väčšie zhluky. Môžeme pridať korenie podľa chuti, v tomto prípade sme s Petríkom dali majorán. Kto zvyknete soliť, môžete, no mne to veľmi chutí aj bez nej – a ak, radšej dosoliť až dodatočne ako vopred bez koštovky presoliť. 🙂

z-jedálnička-bežca-príprava-kaše

Kým sa ryža varí, môžeme si prichystať ďalšie chody. Tento raz sme si dali poriadnu porciu paradajok (boli v Tescu v akcii 😀 – vraj pred dátumom spotreby, ale samozrejme najdozretejšie, najvoňavejšie a veľmi chutné :)), jedno avokádo a fajnovú omáčku, ktorú Petrík práve vymyslel – chcel si dať aj mrkvu, ale nechcelo sa mu ju žuvať. 😀 Akú? Mrkvu, trochu vody, sladkú mletú papriku, strúčky cesnaku, olivový olej a citrónovú šťavu hodíme do mixéra a pomixujeme. Karoténová bomba – jednak sa ho z tej mrkvy veľa uvoľní rozmixovaním (mechanickým narušením bunkových stien) a jednak tuk v oleji pomôže jeho lepšiemu využitiu. Túto mrkvovú omáčku sme využili ako zeleninový „dip“ a namáčali sme si do nej paradajky. Mňamka!

z-jedálnička-bežca-príprava-kaše

No a keď sa ryža dovarí, vysaje vodu z hrášku a celá zmes zhustne, čím nám vznikne jednoduchá, no pritom fantasticky chutná „prívarková“ hráškovo-ryžová kaša. A môžeme ju podávať. K tomu zajedáme po troche spomínaným avokádkom, ktoré milej hráškovej kaši pridáva výbornú „maslovú“ príchuť.  Keď nám dvom chutí, krochkáme na celú kuchyňu. 😀

z-jedálnička-bežca-príprava-kaše-hotové-jedlo

Tak nech Vám to ľahko behá a dobrú chuť vinšujem! 🙂

Ak Vás zaujímajú ďalšie recepty zo série Z jedálnička bežca, nájdete ich TU. 🙂

Logo Katka@janurky.sk

Komantáre

komentárov