Z jedálnička bežca #9
Na hlavný chod: (pre dvoch veľkých hladošov z rodu Janurovie)
- 500 g mrazeného hrášku (prípadne aj čerstvého, ak máme)
- 600 g ryže v suchom stave
Na doplnenie bokom:
- Paradajky
- 1 zrelé avokádo (pod tlakom prstov poddajne mäkké, pod stopkou žlté)
Na omáčku (zeleninový dip):
- 3-4 stredné mrkvy
- 1 polievková lyžica panenského olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- Šťava z polky citróna
- Mletá sladká paprika
Postup:
Hrášok s predstihom vyberieme z mrazničky a necháme ho rozmraziť. Ak zabudneme, tak ho stačí zaliať horúcou vodou. 😀 Rozmrznutý hrášok s dostatkom vody rozmixujeme dohladka v mixéri. Výsledný hráškový mix vylejeme do hrnca a dáme variť. Treba ho občas premiešať, lebo zvykne od spodku trochu prihárať. Keď zmes začne vrieť, nasypeme do nej ryžu a premiešavame ešte častejšie, pretože z ryže vznikajú také väčšie zhluky. Môžeme pridať korenie podľa chuti, v tomto prípade sme s Petríkom dali majorán. Kto zvyknete soliť, môžete, no mne to veľmi chutí aj bez nej – a ak, radšej dosoliť až dodatočne ako vopred bez koštovky presoliť. 🙂
Kým sa ryža varí, môžeme si prichystať ďalšie chody. Tento raz sme si dali poriadnu porciu paradajok (boli v Tescu v akcii 😀 – vraj pred dátumom spotreby, ale samozrejme najdozretejšie, najvoňavejšie a veľmi chutné :)), jedno avokádo a fajnovú omáčku, ktorú Petrík práve vymyslel – chcel si dať aj mrkvu, ale nechcelo sa mu ju žuvať. 😀 Akú? Mrkvu, trochu vody, sladkú mletú papriku, strúčky cesnaku, olivový olej a citrónovú šťavu hodíme do mixéra a pomixujeme. Karoténová bomba – jednak sa ho z tej mrkvy veľa uvoľní rozmixovaním (mechanickým narušením bunkových stien) a jednak tuk v oleji pomôže jeho lepšiemu využitiu. Túto mrkvovú omáčku sme využili ako zeleninový „dip“ a namáčali sme si do nej paradajky. Mňamka!
No a keď sa ryža dovarí, vysaje vodu z hrášku a celá zmes zhustne, čím nám vznikne jednoduchá, no pritom fantasticky chutná „prívarková“ hráškovo-ryžová kaša. A môžeme ju podávať. K tomu zajedáme po troche spomínaným avokádkom, ktoré milej hráškovej kaši pridáva výbornú „maslovú“ príchuť. Keď nám dvom chutí, krochkáme na celú kuchyňu. 😀
Tak nech Vám to ľahko behá a dobrú chuť vinšujem! 🙂
Ak Vás zaujímajú ďalšie recepty zo série Z jedálnička bežca, nájdete ich TU. 🙂