fbpx

Zimná bežecká výbava s Kari traa 2017/2018

Ahojte milé bežkyne, či už pokročilé alebo začiatočníčky! Moje meno je Zuzka a aktívne sa venujem všetkým možným horským športom. Čo sa behania týka, behám tam, kde sa práve nachádzam. Či už v Bratislave popri Dunaji a točím koliečka na mestskom cintoríne alebo vo Vrútkach popri kanáli, či po kopcoch vo Fatre, Tatrách, Alpách… Rada by som vás inšpirovala, ako si poskladať čo najviac vyhovujúci outdoorový outfit na behanie alebo iný aktívny pohyb v zime, ktorá nás tento rok príjemne prekvapila o čosi skôr ako zvyčajne. Ak nie ste zrovna článkový typ, všetky podstatné info môžete nájsť aj vo videu 🙂 Outdoorom myslím každý pohyb vonku, kdekoľvek ste, či už v meste, na horách, lúkach alebo inde v prírode. Čo sa myslí zimou – to je ten čas v roku, kedy sa teploty vonku pohybujú okolo nuly, príroda sa uberá pod svoju zimnú perinku a zvykne nám sťažovať náš beztak uponáhľaný a vystresovaný život ešte aj nejakým tým snehom, dažďom alebo najlepšie niečím medzi tým. Na horách nám často mrazivo fučí a reálne teploty sa pôsobením vetra veľmi líšia od pocitových.

Nórsku značku Kari Traa, ktorá sa venuje výhradne nežnejšiemu pohlaviu už určite poznáte alebo ste si ju už minimálne všimli, keďže je vďaka svojim pestrým farbám a krásnym vzorom neprehliadnuteľná. Jej kolekcia je bohatá na veľa super vyzerajúcich a kombinovateľných, no zároveň aj skvelo funkčných vecí, aby sme sa pri našich aktivitkách aj naozaj dobre žensky cítili a aj na tých selfie na instagrame padnú do oka 🙂 Kari Traa ponúka veci na indoorové tréningy v posilke, ako aj na outdoorové aktivitky všetkého druhu od behu cez bežky, až po lyžovanie, aktívnejšie alebo pasívnejšie, všetky veci sa samozrejme líšia svojou funkčnosťou a materiálmi a svoju funkciu spĺňajú správne najmä vtedy, keď sú vhodne zvolené a skombinované. Presne s tým sa vám teraz pokúsim pomôcť.

Karitraa zimna bezecka vybava pre zeny

Oblečenie na zimný beh treba najmä správne navrstviť a správne skombinovať materiály.

Princípom obliekania sa na zimu je príliš to neprehnať, no ani nepodceniť. Čiže nájsť tú správnu mieru. Pre každého môže byť samozrejme o kúsok posunutá, no dá sa riadiť zopár univerzálnymi pravidlami. Nemá nám byť ani príliš zima, no ani príliš teplo. Nadpriemerným prehrievaním organizmu znižujeme svoj výkon, priveľa sa potíme a uberáme si na komforte, čo nie je ideálne. V zime sa určite dá športovať s minimálnym potením vďaka nízkym teplotám, keď sa správne oblečieme. No ak je nám príliš zima, telo potrebuje minúť zbytočne veľa energie na svoje zahriatie, čo opäť nie je žiadúce, pretože tú energiu potrebujeme investovať do aktivity. Všeobecne telo sústreďuje svoju pozornosť na najdôležitejšie orgány, preto v zime býva zima na končatiny, a najmä ich posledné články, teda naše prstíky – a tie teda treba ochrániť správnym oblečením.

V oblečení nemá byť teplo hneď, ako vyjdete z domu. Keď vám je trošku chladnejšie, nebojte sa, je to dobré znamenie. Pohybom sa telo a jeho procesy naštartujú a zvýšenými tepmi začne produkovať aj viac tepla. Oblečenie treba zvoliť tak, aby na správnych miestach hrialo (bolo zateplené) a pomáhalo telu udržiavať jeho najdôležitejšie časti v teple, a naopak, na potrebných miestach vedelo nadbytočné teplo odvádzať, teda aby dýchalo. Tomu napomáha správne rozloženie rôznych materiálov na oblečení. Nebrzdila by som odvetrávanie a správne dýchanie materiálov ďalšou medzivrstvou, čiže žiadne mikinky, svetríky, radšej iba hrubšie merino a bunda. Zároveň je veľké plus zvoliť na zimný beh oblečenie, ktoré je opäť na správnych miestach vode a vetru odolné. 

Ideálne by malo oblečenie rýchlo schnúť, no v zime, kedy sa nepotíme, to určite nie je prioritou.

Začať treba už tým najspodnejším, a to právne správne zvoleným spodným prádlom. Podprsenka, ktorá je pohodlná, nastaviteľná a dobre drží, čo zabraňuje vyťahaniu prsných svalov pri pohybe. Dá sa zvoliť syntetický rýchlo-schnúci materiál, najlepšie v kombinácii s merino vlnou, ktorá aj napriek spoteniu príjemne hreje.

Boxerky sú skvelou voľbou v prípade, ak nezvolíte nohavice zateplené, alebo z vetruodolného materiálu v oblasti pozadia. Splnia tepelno izolačnú funkciu a, ehm, nezarezávajú sa viac ako treba, čiže je nutné zvoliť stretchovú variantu 🙂 Čo sa materiálu týka, opäť je na zimu lepšou voľbou merino, či už na kratšie alebo dlhšie behy, keďže príjemne hreje.

základna vrstva na zimný beh pre ženy

Základná vrstva by na zimu tiež mala byť príjemne hrejivá bez ohľadu na dĺžku vykonávania aktivitky a jej druh – teda zo 100 percentnej merino vlny. Merino vlna má na zimu potrebné tepelnoizolačné vlastnosti. Syntetický materiál rýchlejšie schne a lepšie odvádza pot, no to pre zimný beh nie je podstatné, ako som už spomínala. Podstatou tohto článku ale je naučiť sa na zimu obliecť tak, aby sme sa ani pri plnom tempe nepotili, pretože nemusíme, ak zvolíme správne oblečenie. Čiže schnutie ako také pre nás nie je podstatné. Merino má neprehliadnuteľnú výhodu, ktorá spočíva v neutralizácií pachov. Čiže ho netreba prať po každom použití a pri športovom výkone vás tiež skvelo podrží a to aj bez prehnanej aplikácie dezodorantov.

Aby to nebolo príliš jednoduché, je veľa druhov merino tričiek v závislosti od gramáže merina, a zároveň aj hrúbky materiálu a tepelného komfortu, ktorý poskytuje. Dá sa vhodne voliť napríklad v závislosti od vonkajšej teploty, čím je nižšia, tým je lepšie zvoliť hrubšie merino. Alebo čím ste uzimenejší typ, tým hrubšie merino 🙂 Tričká môžu byť vyrobené čisto z merino vlny alebo kombinácie merina a rýchlejšie schnúcej syntetiky, tiež kombináciou merina rôznej gramáže podľa potreby funkčnosti a praktickosti (elastické merino, napr. v podpazuší a pozdĺž trupu, čo je skvelé na intenzívnejšie športy, kde očakávame, že sa riadne spotíme). Pokrok v textilnej brandži je ale rýchlejší, ako by sme si dokázali predstaviť, a preto už máme k dispozícii aj hybridný materiál, teda kombináciu merina a syntetiky, ktorý prevzal dobré vlastnosti oboch a vytvoril teda úplný ideál. Je skvelo vhodný na lepší komfort a intenzívnejšie aktivity. Aby oblečenie nemalo tendencu sa trhať pri najrôznejších pohyboch, určite treba zvoliť strečovú variantu.

Dlhé rukávy sú samozrejmosťou. Variantov je niekoľko, či už klasický tričkový strih alebo s predĺženým roláčikom, ktorý slúži ako veľmi vhodná ochrana krku, najmä v zime alebo aj s predĺženými rukávmi až na zápästia. Rolákový zips na krku a hrudi je tiež super vynálezom. Ak by vám bolo príliš teplo, jeho otvorením lepšie odvetráte nepotrebné teplo.

Karitraa zimné bežecké oblečenie pre ženy merino tričko

Legíny na zimný beh majú opäť niekoľko možných variantov. Ideálom sú určite strečové legíny vyrobené čiastočne z vetru a, podľa možnosti, aj vode odolného softshellu, ktorý dýcha, no neprepustí zimu a vietor až na kožu. Kari Traa v rámci bežeckej výbavy pre nás žienky ponúka dvojo bežeckých legín do chladnejšieho alebo veternejšieho počasia.  Legíny sú zateplené a vetruodolné na stehnách, až pod kolená alebo na stehnách a na zadku. Pás sa dá prispôsobovať. Materiál je zvnútra špeciálne upravený tak, aby bol na dotyk veľmi príjemne jemný. Samozrejme, že sa jedná o rýchloschnúci materiál.

Karitraa zimné bežecké elasťáky

Pod bežecké legíny je možnosť použiť termoprádlo, (opäť by som volila merino) ak ste veľmi uzimený typ, no ak sa pohybom dostatočne zahrejete, postačia aj legíny samotné. Termoprádlo sa dá zvoliť v podobe dlhých alebo ¾ nohavíc, opäť je možnosť zvoliť gramáž merina alebo kombináciu materiálov podľa potreby. Strečové časti najmä na kolenách, pozadí a na bokoch sú určite nevyhnutné pre dostatočnú slobodu pohybu. Iným variantom je zvoliť pod legíny iba dlhé podkolienky, ktoré zateplia lýtka, čo na bežeckých zimných legínach špeciálne zateplené nie sú. To je aj môj favorit . Určite ale určite v zime nechoďte behať s odhalenými členkami. Členky sú na zimu veľmi citlivé a ich držaním v chlade alebo vetre si môžeme bežeckú sezónu veľmi skrátiť a privodiť si rôzne nepríjemné a bolestivé zápaly. Napríklad taký zápal achilovky neprajem ani najväčšiemu nepriateľovi.

V závislosti od prostredia (vetra a teploty), v ktorom športujete, sú dve varianty hornej vonkajšej vrstvy.

Športová bundička so zaťahovacou kapucňou je celkom univerzálny kúsok, no je skvelo stvorená najmä na beh alebo iný aktívnejší pohyb vonku v zime (variant bez kapucne je tiež k dispozícii – podľa toho, čo vám je lepšie). Bundička je na správnych miestach zateplená (na hrudi), vetruodolná a vodeodolná (ramená, od ramena po lakeť, kapucňa), nadbytočné teplo odvetráva prostredníctvom strečových pásov pozdĺž celých rúk. Predĺžené rukávy s dierkou na palec zabránia vnikaniu vetra pod rukávy a super zateplia zápästia proti mrazu. Keď je trošku teplejšie, ani rukavice, vďaka predĺženým rukávom, nie sú nutné. Má všetko čo jej treba, cez vrecko na hudbu s možnosťou nechať káblik na slúchadlá vnútri bundy, aby zbytočne nepoletoval hore dole a nevadil pri pohybe, až po predĺžený rolák po bradu, aby sme si ju mali vo veľkom mraze kam schovať.

Alternatívou je super ľahká páperová bunda, ktorá sa hodí do veľmi chladného počasia, skvelé odvetrávacie elastické panely pozdĺž rukávov opäť umožnia bunde dobre dýchať a odvetrávať nadbytočné teplo, čiže aj napriek jej páperovej výplni, bundička nebude príliš teplá. Fajná dĺžka, opäť predĺžené rukávy až na zápästia. vrchná ochranná vrstva pre ženy v zime na beh

Bunda je ale vhodnejšia do suchého počasia, nakoľko nedisponuje špeciálnou povrchovou úpravou, čiže nie je vodeodolná. Perie nemá veľmi dobré schnúce vlastnosti, preto by som bundu do vlhkého alebo mokrého počasia alebo do silne veterného počasia (napríklad na horách) určite kombinovala s membránovou bundou ako ďalšou vrstvou. Táto ľahunká a super skladná perovka vám zabezpečí tepelný komfort. Karitraa bunda s membranovou ochranou inej budny Ferrino Kunene

 V zime sa určite nezaobídeme bez potrebných doplnkov, ako sú rukavičky, funkčná čiapka alebo čelenka, merino čiapka alebo čelenka, nákrčník, ktorý nám vo veľkom mraze alebo nepríjemnom vetre poslúži aj ako ochrana tváre. Ja v zime používam aj skvelý krémik, ktorý chráni pokožku tváre proti mrazu.

Zimné bežecké doplnky Karitraa rukavice

Čo sa ponožiek týka, preferujem teplučké podkolienky z merino vlny, aby sme sa nepodchladili, lebo zima ide najmä od chladných nôh. Nemali by sa v topánke šmýkať, čiže je potrebné, aby boli dostatočne stretchové, aby sme zbytočne nemali otlaky. A keďže je to naozaj veľmi dôležité, rada zopakujem, nepodceňujte ochranu členkov .

Zimné behy majú svoje špecifické čaro a určite ich treba do svojich „to do“-listov zaradiť. Veď čo môže byť krajšie, ako vnímanie sveta v jeho tichosti a tme večer, keď vonku sneží? Ťažko nájsť niečo porovnateľné. Okrem toho kondičku treba udržiavať celoročne, aby prechod do jarnej, či pri súčasnom počasí, rovno do letnej sezóny nebol v znamení svalovice a zadychčanosti.  Bežecké pásy síce nájdete aj v posilňovniach, no na čerstvom vzduchu sa hlava určite lepšie prevetrá. A to nevravím o posilnení imunity a prekonaní samej seba a opustení tej svojej „comfort zone“ čo i len na chvíľku, pretože koho to už len prirodzene ťahá von do toho mrazu? Posedieť doma pred telkou s kakaukom v ruke je určite veľmi lákavé, no keď si to kakauko doprajete po behu, pocit z neho bude dvakrát lepší 🙂 Staňte sa motiváciou pre kamošky a doprajte si sviatky v znamení pohybu na čerstvom vzduchu, aby vás nehryzkalo zlé svedomie pri každom vianočnom koláčiku alebo majonézovom šalátiku 🙂

Keďže Kari Traa má v každej kolekcii super farby a vzory, farebným kombináciám a vašej fantázii sa medze nekladú. A ak sa aspoň sčasti budete držať mojich rád, určite sa vám v zime bude behať komfortne . Nech vám to celú zimu dobre behá, kdekoľvek ste!

ženské oblečenie na zimu pre beh Karitraa

Ak by vás milé bežkyne zaujala výbava od firmy Kari Traa, tak v tomto linku nájdete všetky predajne kde sa predáva na Slovensku: predajne Kari Traa

Všetko, čo ste sa tu dočítali, môžete vidieť  aj „naživo“ na našom youtube kanáli:

Author: Susanna Schmalzl

Komantáre

komentárov