Z jedálnička bežca #8

Ahojte bežci a športuchtivci,

nech sa páči, pokračujeme s ôsmym dielom bežeckej jedálničkovej stredy. 🙂 Dnes to bude vskutku pokrm na schladenie – ideálne podávaný po behu počas prichádzajúcich horúcich letných dní. Predstavujem Vám ovocnú zmrzlinu – bez rafinovaného cukru, bez smotany a mega chutnú. 🙂

tyger_vysledok1Pod zmrzlinou si obyčajne nepredstavíme nejaké zdravé a plnohodnotné jedlo, skôr nejakú sladkosť či bodku za hlavným chodom. Táto konkrétna zmrzlina je však nabitá výživnými látkami a kľudne sa jej môžete najesť do prasknutia či dokonca ňou nahradiť napríklad aj raňajky. Ak ale zrovna nie je horúci deň, počítajte s tým, že pri veľkom množstve vám bude poriadna kosa. 😀 Preto si ju s Petríkom nezvykneme robievať v zimnom období. Takáto zmrzka chutí vynikajúco a trúfame si povedať, že ďaleko lepšie ako priemerné zmrzliny na Slovensku. A pritom na ňu stačia 1-3 ingrediencie, záleží na čo máte zrovna chuť. V dnešnej variante to budú banány s lieskovcami. 🙂

A prečo je vlastne taká výživná? Je veľmi ľahko stráviteľná – dozreté banány sa prakticky nepotrebujú tráviť (ako väčšina dozretého ovocia) a namočené orechy sú na tom podobne (začala v nich fáza klíčenia, deaktivovali sa enzýmové blokátory, tuky sa rozštiepili na mastné kyseliny, …). Dodržuje zásady delenej stravy – nekombinuje sacharidy s tukmi a bielkovinami, navyše nekombinuje ani škrob s jednoduchými cukrami. Banány obsahujú veľa draslíka či vitamínu B6, lieskovce zase kopu železa, horčíka, fosforu a vďaka namočeniu spektrum ľahko dostupných aminokyselín. Zmrzlina Vám vďaka veľkému podielu vlákniny a vody nerozhodí glykémiu (za predpokladu, že ju jete samostatne nalačno, najete sa jej do prasknutia a potom zase počkáte do vyhladnutia, kým si dáte ďalšie jedlo). Ale dosť bolo kecov, určite už chcete vedieť, ako sa vlastne táto zmrzlina robí.

Čo budeme potrebovať?

  • mrazené dozreté banány – to sú také s hnedými bodkami, pretože z tých položltých, o ktorých v obchodoch bežne počúvame, aké sú prezreté, to naozaj nerobte, majú ešte veľa škrobu a zmrzlina bude oveľa menej chutná a horšie stráviteľná
  • lieskové oriešky – namočené vopred na 24 hodín (prípadne mandle, kešu či vlašské orechy, …)
  • poriadny mixér – typu Vitamix, Omniblend, Froothie, G21 a pod. … ak máte bežný mixér z elektra, tak tento recept skúšajte iba v pripade, že predajňa je veľmi blízko a máte záruku okamžitej výmeny :D, prípadne doprajte banánom dlhý čas na rozmrznutie (len potom výsledok už bude menej zmrzlinovitý)

z jedálnička bežca

Postup je veľmi jednoduchý, ale časovo náročnejší. To je asi jediná nevýhoda tejto zmrzliny – nedá sa zmyslieť si, že chcem zmrzlinu a za pol hodiny ju jem. Musím si zmyslieť deň dopredu, že zajtra budem mať chuť na zmrzlinu, prípadne mať v mraziaku vždy priebežne zmrazené banány – na také to domáce zmrzlinkovanie, však to poznáte … 😀

Takže deň vopred sú potrebné tieto úkony:

Banány ošúpeme a nalámeme/nakrájame na menšie kúsky, dáme do uzatvoriteľnej nádoby a vložíme do mrazničky. Ešte raz pripomíname – dozreté banány. Ak tam dáte tie polozelené, tak tam rovno dajte aj zemiaky – chutia dosť podobne. 🙂 Lieskové oriešky (prípadne iné podľa chuti – ale hlavne nech sú nepražené nesolené) namočíme do vody a v priebehu namáčania ich 1-2 x prepláchneme (ak nezabudneme :)).

Takto vyzerajú dozreté banány, tie hnedé bodky nie sú žiadna hniloba ani pleseň, ale proces cukornatenia a dozrievania ...
Takto vyzerajú dozreté banány, tie hnedé bodky nie sú žiadna hniloba ani pleseň, ale proces cukornatenia a dozrievania …
... a toto sú tie absolútne nedozreté - zemiakové, po ktorých budete mať trpkasto-lepkavý povlak na zuboch
… a toto sú tie absolútne nedozreté – zemiakové, po ktorých budete mať trpkasto-lepkavý povlak na zuboch
Lieskovce po namočení ožijú, zväčšia sa a vybehnú na nich krásne kresby
Lieskovce po namočení ožijú, zväčšia sa a vybehnú na nich krásne kresby

No a v deň konzumácie treba vykonať:

Banány vyberieme z mrazničky a necháme ich chvíľu (10-20 minút) postáť v teple, aby sa trochu pouvoľňovali. V tomto momente oceníte, že ste ich deň vopred naporcovali na malé falátiky. Raz sme ich dali zmraziť vcelku a ani bohovi sme ich nevedeli dostať od seba. 😀 Keď už sú teda uvoľnené, nahádžeme ich do mixéra a pridáme orechy, ktoré už majú za sebou cca 24 hodín namáčania. U lieskovcov odporúčame ešte predtým každý jeden rozpoliť a prezrieť ich vnútro – v tých kúpnych zvykne byť 5 až 10 percent plesnivých. Zvonka to vôbec nevidno, ale keď ho rozpolíte, tak je taký do hneda, prípadne tam už vidno aj chĺpky. Dajú sa rozoznať aj chuťou (hnusnou), ale to už je celkom neskoro. 😀

Rozpolené a vytriedené lieskové orechy - tie dobré majú celé vnútro biele
Rozpolené a vytriedené lieskové orechy – tie dobré majú celé vnútro biele
Zmrzlina v mixéri
Zmrzlina v mixéri

Takže ingrediencie máme v mixéri, teraz to už stačí len pomixovať. Keďže je ale zmes zmrznutá, žiada si to trošku praxe. Výkonnejšie mixéry majú vo výbave tzv. šťúchadlo, ktorým väčšinou treba zmrznuté ingrediencie priebežne zhora mlátiť a strkať nadol, aby sa vôbec dostali k čepeliam. O životnosť profi mixérov sa netreba báť, sú na takýto typ záťaže stavané. Pri tomto výkone si aj celkom zamakáte. 😀 No a po úspešnom súboji so šťúchadlom je zmrzlina na svete a môže sa podávať – ak nie je aspoň 25 stupňov, pripravte si aj deku :D. No v horúci letný deň nie je na osvieženie asi nič lepšie. Kto chce, môže na vrch dozdobiť zmrzlinu napríklad lesným ovocím, jahodami či posypať nepraženým kakaom. My sme tentokrát dali z domácich zásob čučoriedky, maliny a ríbezľe. 🙂 Na koštovku prišli aj kamaráti a padla mierne cenzurovaná hláška „ČO TI J**E, TO JE SUPER!“. 😀 Nuž, naozaj je …

tyger_vysledok2
z jedálnička bežca

Takto sme sa napchávali banánovou zmrzlinou v Chorvátsku :)
Takto sme sa napchávali banánovou zmrzlinou v Chorvátsku 🙂

Ak Vás zaujímajú aj ostatné recepty zo série Z jedálnička bežca, len smelo nazrite TU.

Brú chuť a nech Vám to dobre behá! 🙂

Logo Katka@janurky.sk

991 Celkovo prečítané 1 Dnes prečítané

Komantáre

komentárov