Z jedálnička bežca #11

Raw ovocné palacinky detail.

Dnešný recept bude patriť k tým trochu zložitejším a časovo náročnejším, ale o to viac sa (aspoň mne) na výsledok zbiehajú slinky. 🙂

Zvyknem ho pripravovať skôr na výnimočné udalosti – návšteva, oslava, …, pretože som dosť lenivá a rada sa väčšinou stravujem čo najjednoduchšie – v podobe samotného ovocia, zelených smútikov a pod. Pokiaľ však ľúbite sladké, radi skúšate nové jedlá, pričom Vám nevadí investovať do toho potrebný čas, tak je toto recept práve pre Vás. Sušené ovocné palacinky. 🙂

Vo svete „Raw Food“ ovocné palacinky nie sú žiadna novinka, zamaškrtíte si na nich asi v každej reštaurácii či cukrárni so surovou stravou a dosť možne ste si ich už robili sami aj doma. Ale niekto z Vás si možno predsa len ešte neskúšal pripraviť túto pochúťku – bez múky, mlieka a vajec, vypražených na panvici s olejom. Existujú totiž aj veľmi chutné a zároveň zdravšie varianty tohto legendárneho pokrmu – dnes konkrétne z čisto rastlinných ingrediencií. 🙂

Nižšie nájdete konkrétny postup na výrobu banánového a čokoládového cesta na palacinky a mojich 5 rôznych prevedení – no výhodou je, že sa dajú vytvoriť takmer nekonečné chuťové a výzorové odchýlky, podľa toho aké ovocie či ingrediencie (čučoriedky, maliny, jahody, škorica, perníčkové korenie, 24 hodín vopred namočené orechy, …) sa rozhodnete do rozmixovaného cesta alebo plnky pridať a čím ozdobíte pred servírovaním. Takže sa nebojte zaexperimentovať podľa svojej chuti. 🙂

Čo budeme na prípravu palacinkového cesta potrebovať?

Na banánové cesto:

  • mixér – na vymixovanie cesta
  • sušičku na ovocie s nastaviteľnou teplotou alebo rúru na pečenie (s najnižšou nastavenou teplotou)
  • papier na pečenie – niektoré druhy však bez omastenia lepia a palacinky zničia, preto:
  • kokosový olej – pre istotu rozotretý tenučkou vrstvou na papieri na pečenie, aby nám palacinky po dosušení neostali prilepené
  • správne dozreté bodkované banány (odporúčam aj ľuďom, ktorí bodkované nemajú radi a zvyknú jesť banány žlté či polozelené, v palacinkách nám také neurobia dobrotu) – množstvo banánov podľa počtu hladných krkov a možností vášho sušiaceho priestoru
  • citrónová šťava

01

Na čokoládové cesto:

  • predošlé + pridať 1-2 PL nepraženého kakaového prášku (zoženiete v zdravých výživách, mne chutí lepšie a menej horko ako klasické pražené kakao)

Postup výroby cesta:

Ak nemáte sušičku na ovocie, iba rúru na pečenie, tak máte začiatok postupu veľmi jednoduchý. Pripravíte si plechy, dáte do nich papier na pečenie vhodného rozmeru, trochu prstami rozotriete kokosový olej. Ak máte profesionálnu poličkovú sušičku, tak podobne. 🙂

Ja s Petríkom disponujeme 9-poschodovou kruhovou sušičkou ovocia s mriežkami a otvorom uprostred, takže sme sa museli trošku vynájsť v spôsobe sušenia niečoho tekutého. 😀 Ale nič ťažké, ak máte doma podobnú, tak to vyriešite nasledovne:

02

  • odmeriame si priemer kruhu v sušičke a podľa neho vystrihneme z papieru na pečenie štvorce (9 poličiek = 9 štvorcov, strihám ako blázon :)) o niečo menšie ako priemer, aby sa nám vošli dnu
  • milý štvorcový papier 2-krát prehneme cez seba a užijeme si chvíľku detstva ako pri skladaní lietadielok 🙂
  • následne vzniknutý poskladaný trojuholník priložíme k poschodiu sušičky a odmeraním alebo od oka vystrihneme z papiera vnútorný a vonkajší oblúk podľa tvaru kruhového poschodia
  • rozložíme a dostaneme kruhový papier, ktorý nám do poschodia sadne ako uliaty 🙂
  • tešíme sa z vlastnej geniality 😀 a namažeme papiere s trochou kokosového oleja
  • prichystáme si mixér a nahádžeme doň kúsky banánov a citrónovú šťavu (+ kakao pri čokoládových … alebo jahody, čučoriedky, škoricu, …) a bez pridania vody, aby bol krém čo najhustejší, rozmixujeme – po pár minútach nám mix začne oxidovať/hnednúť, ale chuti to nie je na škodu

03

Čas vysušenia cesta

So sušičkou na ovocie:

Poschodia sme naukladali na seba, zhora zavreli a zapneme sušičku na teplotu cca 42°C (to je cca hraničná teplota pre to, aby čerstvá potravina ostala „surová/živá“) – ale ja spočiatku prvé 1-2 hodiny dávam aj viac, napr. 50-60°C, pretože poschodí je veľa a banány na nich sú vodnaté a cez otvory sa vetrajú, takže sa nestihnú veľmi prehriať. Ak by som napr. sušila len 1-4 poschodia, v pohode ich dám rovno na 42°C.

Keďže mám 9 poschodí a sušička hreje odspodku, tak vrchné poschodia budú schnúť výrazne pomalšie ako spodné – preto ich jednoducho raz za pár hodín, keď si spomeniem, navzájom prehodím, a tak sa usušia rovnomerne.

04

05

Celý proces sušenia palaciniek trvá pri 9 poschodiach a 42°C cca 24 hodín. Ale nemusíme pri nich celý ten čas stáť, takže to nie je také zlé. 🙂 Navyše sa tento čas výrazne skracuje s vyššou teplotou/menším počtom poschodí. Jedno poschodie napr. osamote pri 42°C vysušíte za cca 8 hodín.

S rúrou na pečenie:

Dáme do rúry plechy s rozotretým cestom na papieri na pečenie a nastavíme najnižšiu teplotu (50°C?). Ak chceme, aby bolo cesto „surové“, necháme na rúre aj pootvorené dvierka (aby výsledná teplota bola cca tých 42°C). Aj keď tam nemáte záruku, že to nepresiahne. Ak Vám ale na tom až tak do detailu nezáleží, tak môžete mať dvierka aj zavreté – je to na Vás. V rúre som ešte palacinky sušiť neskúšala, takže výsledný čas len odhadujem – na cca 8 hodín (menej poschodí, vyššia teplota). Ak to máte niekto presnejšie odsledované, kľudne napíšte. 🙂

Cesto je hotové …

Cesto máme úplne vysušené a opatrne ho odlepíme z papiera na pečenie. Vidíme, že je pevné, ohybné a drží bez problémov pokope. V mojom prípade kruhovej sušičky mi jeden palacinkový kruh vystačí na dve palacinky – takže rozrežem cesto na dve časti. Dám na tanier a začnem natierať tenkou vrstvou plnky (rozotrem po celej palacinke).

06

Toto vyzerá skoro ako mixážny pult pre dídžejov. 😀

07

08

Plnka a možnosti – čím palacinku naplniť?

Pre inšpiráciu:

  • Banánovo-mandľový krém – rozmixovaný banán s mandľami „natural“, ktoré boli ideálne v celku namočené vopred na 24 hodín (ja som tento raz použila mletý mandľový prášok, ktorý som dostala ako darček)
  • Vlašský krém – rozmixované vopred na 24 hodín namočené vlašské orechy s citrónovou šťavou, malou troškou vody a sladidlom podľa chuti (pár datlí, trstinová melasa, agáve, …)
  • Kešu šľahačka – rozmixované vopred na 24 hodín namočené „natural“ kešu orechy s citrónovou šťavou, datľami
  • Čokoládová nutella – rozmixované vopred na 24 hodín namočené „natural“ lieskovce s datľami a nepraženým kakaom
  • Jahodový/Lesná zmes krém – rozmixované banány s jahodami alebo lesnou zmesou, prípadne zahustené strúhaným kokosom

10

Na dozdobenie:

Keďže sú palacinky výrazne sladké (prípadne aj plnka v nich), chuťovo sa k nim najviac pre zmiernenie hodí kyslasté bobuľové ovocie. Ja najradšej používam jahody, ríbezle, čučoriedky, maliny, egreše, …, ale môže byť aj sladké ovocie ako hrušky či nektarinky. Kto chce môže ešte pridať aj 24 h namočené oriešky, posypať strúhaným kokosom alebo mletými orechami či zaliať lyžičkou trstinovej melasy. Chuťové aj výzorové možnosti sú naozaj neobmedzené a fantázii sa medze nekladú – napr. nemusí byť cesto v tvare palacinky, ale aj ako lievance. 🙂

Raw ovocné palacinky finál

Výsledné nebíčko na fotkách z mojich palacinkových kreácií si môžete pozrieť nižšie, no nebíčko v papuľke si už budete zrejme musieť pripraviť sami. Ale oplatí sa. 🙂 Ak ste už podobný výtvor skúšali – máte aj Vy nejakú konkrétnu obľúbenú variantu?

Raw ovocné palacinky detail

Raw ovocné palacinky s jahodami

palačinky nadhernee

rodinne palacinkyy

palacky

Ak Vás zaujímajú ďalšie recepty zo série Z jedálnička bežca, nájdete ich TU. 🙂

Dobrú chuť!

Logo Katka@janurky.sk

1561 Celkovo prečítané 2 Dnes prečítané

Komantáre

komentárov